Geschiedenis Schroth therapie bij scoliose

Het ontstaan van de Schroth methode

Katharina Schroth ( 1894-1985) was de grondlegster van de methode. Zij had zelf een scoliose, en ontwikkelde begin 1920 hiervoor een persoonlijke oefenmethode. Zij observeerde hoe haar lichaam reageerde op de houdingscorrecties die zij nodig had, en hierbij bekeek zij het lichaam steeds als een geheel. Ze merkte dat de houdingscorrectie invloed had op het totale gevoel van het lichaam.

Ademtechniek

Essentieel bij haar oefeningen was een ademtechniek, die zij rotational breathing noemde. Vanuit die ademtechniek kan kracht van binnenuit gezet worden tegen de “binnenbocht” van de kromming en draairichting in.

In 1921 opende zij haar therapeutische instituut voor driedimensionale scoliose behandeling in Meissen ( voormalig Oost Duitsland) . Patienten werden er langdurig opgenomen, en oefenden in groepen met dezelfde kromming.

Classificatie

Zij ontwikkelde hiervoor een speciale indeling/classificatie van de vorm en hoogte van de verkromming.  De patiënten hadden toen krommingen die soms boven de 80 graden uitkwamen, en erg stug waren.

De patient centraal

Het was in die tijd heel vernieuwend dat zij de patient zelf centraal stelde, en streefde naar bewustwording van houding en beweging tijdens aktieve oefeningen. Zij gebruikte hier spiegels voor. Tot die tijd werden scoliosepatienten meer passief gerekt en gecorrigeerd. Ook de toepassing van de correcties in dagelijkse activiteiten was nieuw in die tijd.

In haar instituut bereikte ze goede resultaten, en haar dochter Christa hielp haar vanaf eind 1930. De classificatie van de krommingen werd door Christa verder verfijnd. Het boek dat zij in 1973 over de therapie schreef wordt nog veel gebruikt, en  is in vele talen vertaald.

Het instituut, nu gevestigd in Bad Sobernheim, bestaat nog steeds. In deze kliniek worden dagelijks zo’n 120 mensen met scoliose behandeld. Er is daardoor een schat aan kennis en ervaring aanwezig. In 2016 hebben wij hier daarom nog een 9-daagse specialisatiecursus gevolgd, Schroth 3D genaamd. Deze opleiding heeft ons veel nieuwe inzichten en oefenmogelijkheden opgeleverd, bovenop de Schroth Best Practice opleiding.

historyschroth2

De huidige kliniek in Bad Sobernheim

Schroth Best Practice

Onder leiding van haar kleinzoon, Hans –Rudolf Weiss, werd de therapie vanaf 1989 op allerlei wijzen wetenschappelijk onderzocht. De werking is hierbij overduidelijk aangetoond.  In die tijd was er al veel veranderd; dankzij operaties en braces zijn de scolioses veel minder ernstig als in de tijd van zijn oma. Hierdoor worden patiënten steeds minder vaak en lang opgenomen, en kwam er meer vraag naar toepassing van de therapie buiten het instituut.

Wetenschappelijk bewezen therapie tegen scoliose

Hans-Rudolf Weiss heeft veel werk verzet als het gaat om het wetenschappelijk bewijzen van de effectiviteit van de therapie en de door hem ontwikkelde 3-D braces (Gensingen brace genaamd). Deze wijken sterk af van de in Nederland vooral gangbare Boston braces doordat zij actieve correctie en vermindering van de verkromming nastreven. 

Thuis oefenen in plaats van in de kliniek

Vanaf 2010 heeft Hans-Rudolf Weiss de therapie ook fors gemoderniseerd, zodat de oefeningen zonder hulpmiddelen thuis kunnen worden uitgevoerd.  Hij heeft dit Schroth Best Practice genoemd.  De classificatie zoals die door zijn moeder is ontwikkeld heeft hij niet gewijzigd.

SEAS

In Milaan is al vele jaren het ISICO instituut gevestigd, waar uit de wijde omtrek patienten met scoliose langskomen voor behandeling en bracing.
De hier gebruikte methode is SEAS (Scientific Exercise Approach to Scoliosis). Deze bevat elementen uit verschillende scoliose specifieke behandelmethoden, samengevat in twee behandeldoelen: actieve zelf correctie en stabilisatie

Schroth scoliose therapie: Dr Weiss Schroth Therapy Boek Weiss

Gensingen brace