Contact

Adressen: 

Truus van den Hoek

  • Parlevinker 7
  • 1186 ZA Amstelveen
  • Tel: 020-6473331
  • cesarmensendieck@versatel.nl
  • www.oefentherapieamstelveen.nl

Marijke Stuiver

  • Waterlandlaan 110
  • 1441 RW Purmerend
  • Tel: 0299-438884
  • mjstuiver@wish.nl
  • www.mensendieckpurmerend.nl

Truus van den Hoek

foto's praktijk 351Gedurende de 30 jaar dat ik als oefentherapeut werkzaam ben zag ik de laatste jaren, door het wegvallen van de schoolarts screening, steeds minder scoliose-patiëntjes. En ondanks het feit dat ik alle beschikbare nascholing voor scoliose had gevolgd, had ik niet ècht het gevoel volledig competent te zijn in de behandeling…. Door het volgen van de nascholing in de St. Maartenskliniek veranderde dit volledig! De methode heeft me enorm geïnspireerd en biedt duidelijke handvatten in de behandeling en begeleiding! Ik zie nu mensen in de praktijk met scoliose in alle verschillende varianten, van jong tot oud, al dan niet geopereerd, met meer of minder bijkomende klachten en het is geweldig om bij iedereen iets te kunnen bieden om de situatie te verbeteren. Al mijn ervaring van de afgelopen decennia komt hierbij van pas, ook op gebied van ademhaling en begeleiden van mensen met chronische pijn.

Bij de kinderen is het prettig om er stevig tegenaan te kunnen, omdat het lichaam daar nog soepel genoeg voor is, bij volwassenen is een rustiger pad vaak de betere benadering. Maar de bewustwording van houding en beweging en het veranderen van de voorkeursbewegingen die iemand vaak heeft is enorm effectief in het voorkomen van progressie en waar mogelijk verminderen van de scoliotische krommingen.

Omdat na verloop van tijd op een aantal vlakken bleek dat kennis en mogelijkheden nog verder uit te breiden waren, ben ik samen met Marijke in 2016 de uitgebreide Schroth opleiding in Bad Sobernheim Duitsland gaan volgen. Daar ging wederom een enorme bron van kennis en ervaring voor ons open. Alle vragen waar we mee rondliepen werden beantwoord en we leerden nog veel meer begrijpen van de complexe mechanismen die bij scoliose een rol spelen. Ook leerden we nóg specifieker oefenen en corrigeren, veel meer dan in onze eerste opleiding. Dit biedt voor een nog bredere patiëntengroep mogelijkheden voor begeleiding en behandeling.

Daarnaast hebben wij als “pioniers” het geluk gehad heel veel mensen te kunnen zien en hebben daardoor inmiddels een schat aan ervaring opgebouwd. Bijna wekelijks vindt overleg plaats met een groot netwerk aan collega’s over de hele wereld en we proberen zoveel mogelijk met elkaar mee te denken.
Dit netwerk breidt zich steeds verder uit omdat ik, ook samen met Marijke, in 2017 lid van SOSORT ben geworden. Deze internationale organisatie richt zich op onderzoek naar de niet-operatieve behandeling van scoliose. Hun jaarvergaderingen zijn een bron van inspiratie en kennis.

Ondertussen hebben wij deze kennis ook kunnen gebruiken bij het herzien van de cursus Scoliose bij CME-online. Deze organisatie biedt geaccrediteerde cursussen aan voor fysiotherapeuten, manueel therapeuten en kinderfysiotherapeuten. Onze cursus zal vanaf 22/08/2018 online zijn, en door al deze beroepsgroepen gebruikt kunnen worden om hun kennis up-to-date te brengen.

Het onderwerp scoliose in al zijn facetten blijft me enorm boeien! Ik leer dagelijks bij en ben vast van plan dit ook te blijven doen en alle kennis die beschikbaar is tot me te nemen!

 

 

 Marijke Stuiver

marijke-bewerktAls oefentherapeut Mensendieck behandelde ik al 30 jaar patiënten met een scoliose, en dit ging naar volle tevredenheid. Tot een patiënte van mij een behandeling in de Scoliosis Care Clinic in Zwolle had ondergaan, en ik zag dat het vanuit de Schroth aanpak nog veel beter en gerichter kon. Ik kon daarom niet wachten tot de cursus Schroth Best Practice voorjaar 2015 van start ging. De resultaten die ik er daar, tijdens het oefenen met de proefpersonen van de St. Maartenskliniek, maar ook in mijn eigen praktijk van heb gezien zijn zó veel beter. De patienten geven aan dat zij door de intense oefeningen nog beter ervaren hoe zij hun scoliose kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld tijdens zittend werken. Hierdoor wordt de correctie veel langduriger dan wanneer iemand alleen maar kortdurend een oefenlijstje “afwerkt”. Bovendien blijft oefenen altijd maatwerk, waardoor aangesloten kan worden bij de ernst van de scoliose, souplesse en kracht van de patiënt, dagelijkse belasting enzovoort. De betrokkenheid van de patiënten bij de behandeling is groot, doordat zij snappen wat de bedoeling van de oefeningen is.

De methode heeft mijn hart gestolen, en sluit fantastisch aan bij de werkwijze die ik als oefentherapeut zo belangrijk vind: de bewustwording van de patient, het werken met de spiegels (ik heb nu zelfs een spiegel tegen het plafond laten maken), en de toepasbaarheid in het dagelijks leven maken het een methode die perfect aansluit bij mijn “oude” werkwijze.
Omdat ik graag nog veel meer wilde weten over scoliose en van deze methode hebben Truus en ik najaar 2016 ook de 9-daagse Schroth 3D cursus in Bad Sobernheim gedaan. Hier in de Asklepios kliniek konden wij onze kennis nog verder verdiepen, waardoor wij ook met meer complexe problematiek nu goed overweg kunnen, en ons nu met recht experts in scoliose kunnen noemen!

In het najaar van 2016 ontstond bij mij het idee dat Schroth therapeuten in Nederland elkaar beter zouden moeten kunnen vinden. Het heeft wat emailtjes gekost, maar uiteindelijk heb ik in maart 2017 de website www.schroth-therapeut.nl gelanceerd. Op deze praktijkzoeker staan vrijwel alle Schroth therapeuten in Nederland. De site wordt veel gebruikt door verwijzers en patiënten.
Samen met Truus heb ik de afgelopen jaren de SOSORT jaarvergaderingen bijgewoond, en de samenvattingen hiervan naar de aangesloten collega’s toegestuurd. Zo wordt het niveau van de therapeuten verhoogd, en wordt de samenwerking onderling verbeterd.
Het herzien van de online Scoliose cursus voor CME-online was een uitdaging die ik graag aanging. Nu konden wij al onze kennis en ervaring gebruiken om fysiotherapeuten, manueel therapeuten en kinderfysiotherapeuten meer inzicht te geven in deze complexe aandoening.

Deze cursus gaat nog dieper in op oorzaak en gevolg van de scoliose, en geeft betere aanknopingspunten voor het behandelen van meer complexe scolioses, bijvoorbeeld bij ouderen. Hier is vaak al sprake van degeneratie/deformatie van de tussenwervelschijven (disci) of de wervels zelf door de langdurige asymmetrische druk. Het corrigeren van deze krommingen is lastiger, maar ook hier is onze ervaring dat opvallend goede resultaten haalbaar zijn!