Contact

Adressen: 

Truus van den Hoek

  • Parlevinker 7
  • 1186 ZA Amstelveen
  • Tel: 020-6473331
  • vandenhoektruus@gmail.com
  • www.oefentherapieamstelveen.nl

Marijke Stuiver

  • Waterlandlaan 110
  • 1441 RW Purmerend
  • Tel: 0299-438884
  • mjstuiver@wish.nl
  • www.mensendieckpurmerend.nl
Schroth Scoliosetherapie
Waterlandlaan 110
1441 RW Purmerend

Truus van den Hoek

foto's praktijk 351Gedurende de 30 jaar dat ik als oefentherapeut werkzaam ben zag ik de laatste jaren, door het wegvallen van de schoolarts screening, steeds minder scoliose-patiëntjes. En ondanks het feit dat ik alle beschikbare nascholing voor scoliose had gevolgd, had ik niet ècht het gevoel volledig competent te zijn in de behandeling…. Door het volgen van de Schroth 3D en SEAS opleidingen veranderde dit volledig! De methode heeft me enorm geïnspireerd en biedt duidelijke handvatten in de behandeling en begeleiding! Ik zie nu mensen in de praktijk met scoliose in alle verschillende varianten, van jong tot oud, al dan niet geopereerd, met meer of minder bijkomende klachten en het is geweldig om bij iedereen iets te kunnen bieden om de situatie te verbeteren. Al mijn ervaring van de afgelopen decennia komt hierbij van pas, ook op gebied van ademhaling en begeleiden van mensen met chronische pijn.

Bij de kinderen is het prettig om er stevig tegenaan te kunnen, omdat het lichaam daar nog soepel genoeg voor is, bij volwassenen is een rustiger pad vaak de betere benadering. Maar de bewustwording van houding en beweging en het veranderen van de voorkeursbewegingen die iemand vaak heeft is enorm effectief in het voorkomen van progressie en waar mogelijk verminderen van de scoliotische krommingen.

Toen ik in 2015 startte met de Schroth therapie waren Marijke en ik de enige therapeuten in Noord-Holland.  Daardoor hebben wij als “pioniers” het geluk gehad heel veel mensen te kunnen zien en hebben daardoor inmiddels een schat aan ervaring opgebouwd. Bijna wekelijks vindt overleg plaats met een groot netwerk aan collega’s over de hele wereld en we proberen zoveel mogelijk met elkaar mee te denken.
Dit netwerk breidt zich steeds verder uit omdat ik, ook samen met Marijke, in 2017 lid van SOSORT ben geworden. Deze internationale organisatie richt zich op onderzoek naar de niet-operatieve behandeling van scoliose. Hun meerdaagse symposia zijn een bron van inspiratie en kennis.

Ondertussen hebben wij deze kennis ook kunnen gebruiken bij het herzien van de cursus Scoliose bij CME-online. Deze organisatie biedt geaccrediteerde cursussen aan voor fysiotherapeuten, manueel therapeuten en kinderfysiotherapeuten. Onze cursus is vanaf 22/08/2018 online, en richt zich zowel op fysiotherapeuten als op huisartsen. Recent hebben wij hier een aanvulling aan toegevoegd over Scoliose bij volwassenen.

Daarna hebben Marijke en ik hebben de cursus Pilates Adaptations for Scoliosis Patients van Lize Stolze gedaan, en heb ik Fysio Pilates afgerond.

De cursussen SEAS 1 en 2 (die ik begin juli van dit jaar heb afgerond) hebben mij ook weer een schat aan informatie opgeleverd, vooral ook over de volwassen patienten met scoliose.

Vanwege mijn kennis en ervaring maak ik als paramedicus vanaf eind 2018  deel uit van de Raad van Advies van de Vereniging van Scoliosepatienten.

Het onderwerp scoliose in al zijn facetten blijft me enorm boeien! Ik leer dagelijks bij en ben vast van plan dit ook te blijven doen en alle kennis die beschikbaar is tot me te nemen!

 Marijke Stuiver

marijke-bewerktAls oefentherapeut Mensendieck behandelde ik al 30 jaar patiënten met een scoliose, en dit ging naar volle tevredenheid. Tot een patiënte van mij een behandeling in de Scoliosis Care Clinic in Zwolle had ondergaan, en ik zag dat het vanuit de Schroth aanpak nog veel beter en gerichter kon.

Sindsdien heb ik, samen met Truus, een scala aan opleidingen op dit gebied gedaan, zoals Schroth 3D en SEAS.

De patienten geven aan dat zij door de intense en specifieke oefeningen bewust leren ervaren hoe zij hun scoliose kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld tijdens zittend werken. Hierdoor wordt de correctie veel langduriger dan wanneer iemand alleen maar kortdurend een oefenlijstje “afwerkt”. Natuurlijk blijft oefenen altijd maatwerk, waardoor aangesloten kan worden bij de ernst van de scoliose, souplesse en kracht van de patiënt, dagelijkse belasting enzovoort. De betrokkenheid van de patiënten bij de behandeling is groot, doordat zij snappen wat de bedoeling van de oefeningen is, en aan hun lichaam voelen dat dit is wat ze nodig hebben.

De methode heeft mijn hart gestolen, en sluit fantastisch aan bij de werkwijze die ik als oefentherapeut zo belangrijk vind: de bewustwording van de patient, het werken met de spiegels (ik heb nu zelfs een spiegel tegen het plafond laten maken), en de toepasbaarheid in het dagelijks leven maken het een methode die perfect aansluit bij mijn “oude” werkwijze.

In het najaar van 2016 ontstond bij mij het idee dat Schroth therapeuten in Nederland elkaar beter zouden moeten kunnen vinden. Het heeft wat emailtjes gekost, maar uiteindelijk heb ik in maart 2017 de website www.schroth-therapeut.nl gelanceerd. Op deze praktijkzoeker staan alle Schroth therapeuten in Nederland. De site wordt veel gebruikt door verwijzers en patiënten.
Samen met Truus heb ik de afgelopen jaren de jaarlijkse SOSORT bijeenkomsten bijgewoond, en de samenvattingen hiervan naar de aangesloten collega’s toegestuurd. Zo wordt het niveau van de therapeuten verhoogd, en wordt de samenwerking onderling verbeterd.
Het herzien van de online Scoliose cursus voor CME-online was een uitdaging die ik graag aanging. Nu konden wij al onze kennis en ervaring gebruiken om (kinder)fysiotherapeuten en huisartsen meer kennis en inzicht te geven in deze complexe aandoening.

De cursus Pilates Adaptations for Scoliosis die ik samen met Truus heb gedaan, heeft me vooral voor de therapie bij volwassenen een schat aan nieuwe inzichten en oefeningen gegeven, en hetzelfde geldt voor de SEAS 1 en recent 2, die wij hebben bijgewoond.

Schroth Scoliosetherapie
Waterlandlaan 110
1441 RW Purmerend